Domaine Otter
Hattstatt, Haut-Rhin, Elzas, Frankrijk
Oppervlakte 5 ha.
Natuurlijk sinds 2007
Over de wijnmaker en het domein
Jean-François Otter heeft in 1998 het familiedomein overgenomen, en is toen snel naar het biologisch houden van zijn gaarden bewogen. Het domein beslaat drie diverse terroirs: graniet (Schlossberg), mergelkalk (Hatschbourg), en kalksteen (Elsbourg). Met de doelstelling om de unieke kenmerken van deze terroirs optimaal tot uiting te brengen, heeft Jean-François Otter sinds 2007 een biodynamische benadering geïmplementeerd. In principe maakt(e) Jean-François wijnen in een wat klassiekere stijl, die bijna niet werden geëxporteerd. Jean-François verkocht en verkoopt bijvoorbeeld het grootste deel van zijn wijnen direct aan sterrenrestaurants door heel Frankrijk, en is in Parijs bijvoorbeeld al sinds de beginjaren leverancier bij Arpège van Alain Passard.
Ondanks dat Jean-François eigenlijk niets aan zijn wijnen toevoegt behalve zwavel bij botteling, experimenteert hij sinds een aantal jaar met het maken van ongezwavelde wijnen, wat voortkomt uit vriendschappen met pioniers van de Elzasser natuurwijnbeweging als Jean-Pierre Frick en Laurent Bannwarth. Waar Frick en Bannwarth al sinds jaar en dag devoot ongezwaveld werken, voelde Jean-François daarvoor niet een enorme noodzaak om dogmatisch te werk te gaan. Jean-François is wat dat betreft een echte pragmaat, en was zich wel bewust van het feit dat zijn wijnen expressiever zijn zónder minieme zwaveltoevoegingen, maar voelde zich tot een aantal jaar geleden niet geroepen om zich in het dogmatische deel van het spectrum te begeven. Wat ook meehielp met Jean-François’ onafhankelijkheid van de natuurwijnbeweging is het feit dat hij zijn wijnen eigenlijk allemaal met gemak ’s binnenslands verkocht, en daarom zich ook niet geroepen voelde om zijn wijnen op natuurwijnbeurzen aan te prijzen, en het daarmee radicaal over een andere boeg te moeten gooien.
Met verloop van tijd kwam Jean-François er dan ook rustig aan achter dat er een enorme markt met een heel andere demografische samenstelling is voor zijn ongezwavelde wijnen, en dat er eigenlijk heel veel leuke, interessante mensen zich in deze contreien begaven. Zodoende kwam Jean-François terecht op een aantal Elzasser natuurwijnbeurzen, waar hij Zuiver’s Dick tegen het lijf liep. Na het proeven van de wijnen, waaronder uitbundige oranje wijnen en geweldige oxidatieve wijnen wist Dick zéker dat de wijnen van Jean-François goed bij de Zuivere selectie zouden passen. Figo en Olivier zijn hierop samen met Frank van der Sman en vriend Bob (Binnenvisser et al.) naar Hattstatt gereden om de operatie te bekijken.
Frank heeft daarop in samenwerking met Jean-François en Zuiver een reeks labels ontworpen voor de selectie ongezwavelde wijnen die we voor de Nederlandse markt hebben geselecteerd. Voor de drie oranje wijnen zijn er labels ontworpen die de verschillende terroirs uitlichtten, en voor de ‘speciale’ wijnen, waaronder een pet nat en een oxidatieve cuvée, zijn er otter-labels ontworpen; het woord ‘otter’ heeft namelijk in meerdere talen dezelfde, schattige betekenis…
Over de wijngaarden en de wijnen
Het domein van Domaine Otter omvat verschillende terroirs en bodemsoorten, waaronder graniet in de gaarden van Schlossberg, kalk(mergel) en klei in de Hatschbourg-gaarden, en kalksteen in Elsbourg. De variëteit aan bodemtypes in de biodynamisch onderhouden wijngaarden biedt een zeer brede diversiteit aan hoe de wijnen zich uitdrukken. Het interessante is, is dat zo goed als al Jean-François’ wijnen blends zijn omdat alle gaarden met verschillende rassen beplant zijn, en de wijnen per plot worden gevinifiëerd. In tegenstelling tot andere Elzasser domeinen staat bij Domaine Otter dus niet het druivenras maar de wijngaard en daarmee het terroir centraal. De gemene deler in bijna alle wijnen is wel het feit dat in bijna alle gaarden Gewürztraminer staat aangeplant, wat alle wijnen een duidelijke aromatische complexiteit meegeeft.
Verder zijn de terroirs bovendien buitengewoon geschikt om uitstekende, en soms zelfs grootse, wijnen voort te brengen. Het maken van bijzondere wijnen is dan ook Jean-François’ streven: de biodynamische teelt en het beperken van de opbrengsten per hectare werken de aromatische en structurele complexiteit in de hand, en dragen bij aan de kenmerkende identiteit van de wijnen, die allen sterk verweven zijn met hun terroirs. Wat ons betreft zijn alle wijnen daarom ook ideaal geschikt voor de hoge gastronomie, alhoewel ze stuk voor stuk ook verteerbaar zijn en energiek drinken. De vergistingen van de wijnen duren in veel gevallen tussen de 6 en 12 maanden, wat de complexiteit ten goede komt, en Jean-François verkoopt veel wijnen pas na drie jaar op domein, om zo de stabiliteit en kwaliteit te waarborgen.
Een leuk feitje: omdat het domein voor zo’n 30% Gewürztraminer beslaat, en Gewürztraminer uit zichzelf moeilijk ‘droog’ te krijgen is met natuurlijke vergisting door directe persing is Jean-François gaan experimenteren met maceraties, en deze maceraties waren dan ook precies de wijnen waar wij voor gevallen zijn. Droog, ongezwaveld en barstensvol smaak.
Website Domaine Otter