Les Valseuses
Les Planches-Près-Arbois, Jura, Frankrijk
Oppervlakte 2ha. (sinds 2023) + négoce
Natuurlijk sinds 2018
Over de wijnmaker
Antoine Le Court-Chedevergne komt oorspronkelijk uit de Loire-regio, en is geboren in Angers. In 2012 begon Antoine zijn carrière in de wijnen, deels geïnspireerd door zijn grootmoeder, die wijngaarden in Poitou had, bij domein Pithon-Paillé in de Loire. Hierna kwam hij via zijn wijnstudie bij domeinen op Corsica, in Bordeaux, Nieuw-Zeeland, Californië, Oregon, Australië en de Jura terecht, waar hij leerde over het houden van gaarden en het maken van wijnen op een zo natuurlijk mogelijke manier. Zo werkte hij in Bordeaux bij Château Latour, waar hij de verantwoordelijkheid had over 20 hectare aan biodynamische ‘testgaarden’, en werkte hij bijvoorbeeld in Californië en Oregon met Rajat Parr, een van ’s werelds meest invloedrijke sommeliers die zich met veel wijnprojecten bezighoudt, en zich met de jaren steeds radicaler op het natuurlijke is gaan richten. In Australië werkte Antoine met James Erskine van Jauma, wat een van Australië’s toonaangevende ‘hardcore’ natuurdomeinen is, en bij terugkeer in Frankrijk kwam Antoine bij Alice Bouvot van L’Octavin terecht. De tijd bij Alice Bouvot heeft Antoine duidelijk beïnvloed: er vallen parallellen te trekken tussen de wijnmaak-stijl van Les Valseuses en L’Octavin (o.a. het blenden van blauwe en witte druiven, het gebruiken van staal en fiberglass, lange maceraties van hele trossen in direct-geperst sap), de gebieden waar de négoce-druiven vandaan komen voor beide projecten, en de voorliefde voor de Jura die Antoine en Alice delen.
In 2017 reisde Antoine naar Chili om een paar maanden de natuurwijnpionier van Chili, Louis-Antoine Luyt te helpen, en rond te reizen in Latijns-Amerika. Zo backpackte Antoine door Bolivia en Argentinië en Brazilië, waar hij uiteindelijk zelfs een klein wild-bier project opzette aan de rand van São Paolo.
In Brazilië ontmoette Antoine ook de Braziliaanse Julia Naar, die werkzaam was als Frans-vertaalster. Het was klaarblijkelijk liefde op het eerste gezicht, en gezien het feit dat Antoine tijdens zijn L’Octavin-tijd de Jura in zijn hart had gesloten, besloot het koppel in 2018 naar de Jura te verhuizen, waar het Les Valseuses-project langzaam vorm aannam. In 2018 vinifiëerde ze dan officieel ook hun eerste Les Valseuses-vintage bij L’Octavin in de kelder.
Over het domein en de wijngaarden
In februari 2019 stuitten Julia en Antoine op een achttiende-eeuws huis, ooit gebouwd voor een wijnmaker in Les Planches-Près-Arbois, een klein, adembenemend mooi dorpje gelegen in een vallei met aan drie zijden omringd door bosrijke wanden en watervallen. Naast een groot aantal kamers had het gebouw ook een enorme wijnkelder, waar Julia en Antoine hun dromen in waar zouden kunnen maken. Julia en Antoine betrokken het huis, en opende halverwege 2019 een bed-&-breakfast in het gebouw om hun eerste geld mee te kunnen verdienen, en na de oogst van 2019 vinifiëerden het stel de tweede Valseuses-vintage in de kelder die nu echt van hen is. In 2021 hebben Julia en Antoine zelfs gaarden van Chardonnay, Savagnin, Ploussard en Trousseau aangeplant in ‘Les Planches’, waarvan ze vermoeden dat deze vanaf vintage 2024 of 2025 ook volwassen genoeg zijn om van te kunnen oogsten.
Momenteel oogsten Les Valseuses voornamelijk bio(dynamisch) fruit bij bevriende boeren, onder andere in de Jura, de Elzas, de Lubéron, de Gard, Beaujolais Bugey, en verder in het zuiden van Frankijk. Zo maken ze wijn van Poulsard, Savagnin, Trousseau, Molette, Riesling, Gewurztraminer, Mauzac, Gamay en Cinsault.
Over de wijnen
In de kelder past Les Valseuses technieken toe waar Alice Bouvot van L’Octavin ook bekend om staat; er worden blauwe druiven geblend met witte druiven, er wordt fruit gemacereerd in direct-geperst sap, de wijnen worden veelal gevinifiëerd en gerijpt in fiberglass en staal, en de maceraties zijn tamelijk lang, maar er wordt geen pigéage toegepast en er wordt ook niet overgepompt, waardoor de kleur van de wijnen licht is, en de structuur over het algemeen zacht is. In de kelder wordt er niets toegevoegd, er wordt uiteraard niet geklaard of gefilterd en er wordt geen sulfiet gebruikt. De cuvées worden allemaal vernoemd naar muziek die Julia en Antoine graag luisteren, en de muzieksmaak van de twee is even eclectisch als de regio’s en druiven waar de twee mee experimenteren.
Instagram Les Valseuses
Website Casa Antolia
NDP-profiel Les Valseuses